WC Afvoer

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: een verstopte wc afvoer. Als je een verstopte wc afvoer hebt, wil je het liefst dat dit probleem zo snel mogelijk verholpen wordt, zonder de wc afvoer te beschadigen. Op deze pagina lees je over de verschillende manieren om een verstopte wc afvoer te ontstoppen, zodat je jouw wc zo snel mogelijk weer zonder enkele problemen in gebruik kan nemen.

Het ontstoppen van een wc bij lichte verstopping
Voor je gaat beginnen met het inzetten van zwaar geschut voor het ontstoppen van je wc afvoer, is het verstandig eerst de wc op een milde manier te ontstoppen. De kans is namelijk groot dat er slechts sprake is van een kleine verstopping en in dit geval is het niet verstandig om jouw wc afvoer onnodig met zwaar geschut te ontstoppen en misschien zelfs te beschadigen.

Zo kun je eerst proberen de bron van de verstopping uit de afvoer te verwijderen met een rubber handschoen. Een veelvoorkomende oorzaak van een verstopping in de afvoer is een wc-rol of maandverbandje dat in de wc afvoer is blijven steken. Je kan dit object proberen te verwijderen met een rubberen handschoen. Werkt dit niet? Dan kun je proberen het toilet te ontstoppen met afwasmiddel en heet water. Doe eerst een beetje afwasmiddel in de wc-hals, om vervolgens van 1 meter hoogte heet (geen kokend) water in de wc te gieten. Door van 1 meter hoogte te gieten, voeg je extra druk toe aan het water en door afwasmiddel te gebruiken, worden stoffen als vet opgelost waardoor de verstopping gemakkelijker wegspoelt.

Het ontstoppen van een wc bij zware verstopping
Werken deze milde maatregelen allemaal niet, dan kun je langzaam maar zeker overgaan op zwaarder geschut. Zo kun je proberen het toilet te ontstoppen met een ontstopper. Dit doe je door de ontstopper in het water in de wc-hals te plaatsen en de ontstopper vervolgens langzaam maar stevig aan te drukken. Blijf dit proces herhalen tot ieder stukje van de verstopping weggespoeld is.

Helpt dit niet, dan kun je een kleerhanger gebruiken om de verstopping eruit te vissen of af te breken. Lukt dit ook niet, dan zijn er speciale waterbestendige stofzuigers die je kan gebruiken om de verstopping weg te zuigen. Ook kun je gebruik maken van verschillende soorten ontstoppingsmiddelen, zoals een chemisch ontstoppingsmiddel, zuiveringszout of azijn. Dit soort middelen helpen echter alleen bij een organische verstopping en niet bij verstoppingen die worden veroorzaakt door objecten als speelgoed.

Lukt het nog steeds niet?
Als de verstopping nog steeds niet is verholpen, is het verstandig hulp in te roepen van een loodgieter. Loodgieters hebben namelijk veel verstand van het verhelpen van een verstopping in de wc afvoer, dus de kans is groot dat de verstopping al snel opgelost hebben.