Doe-het-zelf onderhoud CV-ketel

Het onderhouden van uw CV-ketel is net als het onderhouden van een auto; het vereist regelmatige aandacht en zorg. Om de levensduur van uw ketel te verlengen en om uw energieverbruik te optimaliseren, zijn er een paar eenvoudige stappen die u zelf kunt ondernemen. Dit artikel begeleidt u door het proces van preventief onderhoud, het oplossen van problemen en het gebruik van professionele hulp wanneer dat nodig is.

Preventief onderhoud van uw CV-ketel

Preventief onderhoud houdt in dat u proactief werkt om problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen. Dit kan zijn het bijvullen van de installatie en het ontluchten van de radiatoren.

1. De installatie bijvullen

Wanneer de waterdruk in uw CV-installatie te laag is, werkt deze niet naar behoren. De minimale waterdruk is 1,0 bar, terwijl een normale druk tussen de 1,5 en 2,0 bar ligt. Als de waterdruk te laag is, moet u de installatie bijvullen. Hier is een stap-voor-stap handleiding:

Stap 1: Draai de temperatuur op de kamerthermostaat naar beneden.
Stap 2: Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden staat.
Stap 3: Haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact.
Stap 4: Verbind een vulslang aan de waterkraan.
Stap 5: Vul de slang voorzichtig met water om luchtbellen te voorkomen.
Stap 6: Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de CV-installatie.
Stap 7: Open de waterkraan en draai de vulkraan een kwartslag open.
Stap 8: Houd de manometer in de gaten en sluit beide kranen bij een druk van 1,5 tot 2,0 bar.
Stap 9: Ontlucht de radiatoren.
Stap 10: Vul zo nodig bij.
Stap 11: Steek de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact en zet de temperatuur van de thermostaat weer omhoog.

2. De installatie ontluchten

Het ontluchten van uw CV-installatie is een essentiële stap bij het onderhoud. Als uw radiatoren deels gevuld zijn met lucht in plaats van water, geven ze minder warmte af. Het ontluchten van uw installatie is eenvoudig zelf te doen. Hier volgt een handleiding:

Stap 1: Draai de temperatuur op de kamerthermostaat naar beneden.
Stap 2: Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden staat.
Stap 3: Haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact.
Stap 4: Begin bij de radiator op het laagste punt en werk omhoog.
Stap 5: Draai per radiator de radiatorkraan dicht en draai het ontluchtingsventiel open met een ontluchtingssleutel. Sluit het ventiel zodra er water uit komt.
Stap 6: Draai de radiatorkraan weer open. Wanneer u alle radiatoren heeft gehad, kunt u de stekker van de CV-ketel weer in het stopcontact doen.

Problemen oplossen bij geen warmte

Als u plotseling geen warmte heeft, zijn er een paar dingen die u zelf kunt controleren.

1. Controleer de batterij van de thermostaat

Wanneer de batterij van uw thermostaat leeg is, kan uw CV-ketel de opdracht om te verwarmen niet ontvangen.

2. Controleer of de radiatorkranen open staan

Het kan voor de hand liggen, maar het is het controleren waard. Zorg ervoor dat de radiatorkraan op de radiatoren open staat.

3. Controleer of uw CV-ketel stroom krijgt

Een CV-ketel heeft ook stroom nodig. Controleer of er stroom op de wandcontactdoos staat waar de CV-ketel op is aangesloten door te kijken of er iets op het display van de ketel zichtbaar is.

4. Is er wel warm water, maar geen verwarming?

Als er warm water uit de kraan komt maar uw radiatoren niet op temperatuur komen, controleer dan of er ergens in huis een warm waterkraan lekt. Een druppende kraan kan er namelijk voor zorgen dat de verwarming niet op temperatuur komt.

5. Noteer de storingscode

Bij nieuwere CV-ketels is er bij een storing een code te zien op het display van de ketel. Noteer deze code en probeer de ketel te resetten via de resetknop op het apparaat. Als de storing aanhoudt, neem dan contact op met een professional.

Professionele hulp voor uw CV-ketel

Hoewel er veel dingen zijn die u zelf kunt doen om uw CV-ketel te onderhouden, is het soms nodig om een professional in te schakelen. Technisch Experts biedt onderhoudscontracten aan voor een vast bedrag per jaar, waarbij u profiteert van diverse voordelen zoals geen voorrijkosten, gratis storingsmelding 24/7, gratis jaarlijks onderhoud en meer. Het is zeker aan te bevelen om een onderhoudscontract af te sluiten!

Doe-het-zelf installatiematerialen

Een ander belangrijk aspect van het onderhouden van uw CV-ketel is het hebben van de juiste installatiematerialen. U hoeft niet langer naar de bouwmarkt te rijden voor uw installatiematerialen, want deze zijn nu beschikbaar aan de doe-het-zelf-balie. U kunt al uw benodigdheden per stuk kopen, wat u enorm in de kosten bespaart.

Het onderhouden van uw CV-ketel is een essentieel onderdeel van het bezit van een woning. Door aandacht te besteden aan preventief onderhoud en problemen op te lossen zodra ze zich voordoen, kunt u de levensduur van uw ketel verlengen en uw energieverbruik optimaliseren. En als u ooit professionele hulp nodig heeft, zijn er opties beschikbaar om ervoor te zorgen dat uw CV-ketel in topconditie blijft.