Afvoer lekkage

Afvoer lekkage repareren? Een lekkage in de afvoer kan een aanzienlijke schade veroorzaken in uw woning. Natte muren of plafonds, beschadigd stucwerk of afbladderend behang zijn slechts enkele gevolgen van een lekkage. De meest voorkomende plekken waar een lekkage in de afvoer de kop op steekt, zijn de badkamer, het toilet, de keuken, in de standleiding of in een technische ruimte. Het is belangrijk de lekkage aan uw afvoer zo spoedig mogelijk op te sporen, om verdere schade te voorkomen.

Oorzaken lekkage in de afvoer

De oorzaak van een lekkage in de afvoer is veelal lastig te bepalen. De redenen van een afvoer lekkage zijn namelijk behoorlijk uiteenlopend. Zo kan het gaan om een verkeerde montage of een fout in de installatie, maar ook kan een verstopping worden veroorzaakt tijdens het gebruik in de woning. Het overmatig gebruik van toiletpapier, het spoelen van veel vetten in de gootsteen of het per ongeluk laten wegstromen van grotere objecten via het afvalwater zijn slechts enkele voorbeelden van een lekkage in de afvoerleidingen. Sommige lekkages kunt u voorkomen door bijvoorbeeld het gebruik van een zeefje in de gootsteen. Een specialist komt graag bij u langs om de lekkage op te sporen en te verhelpen.

Traceren afvoer lekkage

Gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijker om lekkages in de afvoer op te sporen. Afhankelijk van uw geval maakt de specialist onder andere gebruik van een rioolcamera, een endoscoop, geavanceerde vochtmeting of infraroodtechniek. Ook is gebruik van ultrasoon detectie mogelijk. Hierbij wordt de bron van de lekkage opgespoord door gebruik te maken van de weerkaatsing van ultrasone trillingen. Uiteraard zit u niet te wachten op hak- en breekwerk in uw woning. Met deze nieuwe technieken is hier echter vrijwel geen sprake van. De lekkage aan de afvoer wordt opgespoord zonder schade aan te brengen aan uw huis.

Afvoer lekkage verhelpen

Vervolgens zal de specialist na het uitvoeren van de lekdetectie bij de afvoerleidingen u een rapportage geven, waarin u de precieze oorzaak van de lekkage vindt. Een loodgieter kan daarna met deze rapportage eenvoudig de lekkage verhelpen. De rapportage is bovendien handig om de lekdetectie kosten door middel van uw verzekering vergoed te krijgen. Met de loodgieter bepaalt u tenslotte hoe u de lekkage zo doeltreffend mogelijk kan oplossen, zodat u in de toekomst niet opnieuw met een lekkage in de afvoer te maken krijgt.