Wastafel afvoer

Een wastafel afvoer is het systeem dat ervoor zorgt dat water en afvalstoffen in je wastafel op de juiste manier worden afgevoerd. Heb je bijvoorbeeld je handen gewassen, dan moet dit water gemakkelijk weg kunnen stromen uit de wasbak om overstroming van de wasbak en verstopping te voorkomen. Op deze pagina lees je alles over de wastafel afvoer, zoals enkele tips bij het installeren van een wastafel afvoer en het ontstoppen van een verstopte wastafel afvoer.

Het aansluiten van een wastafel afvoer
Het aansluiten van een wastafel afvoer is een nauwkeurig werkje, dat met alle concentratie en nauwkeurigheid voltooid moet worden. Omdat afvoerbuizen van de wastafel afvoer op de riolering uit komen, is het namelijk erg belangrijk dat de installatie van de wastafel afvoer op de juiste manier gebeurt. Op deze manier voorkom je het vrijkomen van vervelende, vieze luchtjes en verstopping van de wastafel afvoer.

Bij het aansluiten van een wastafel kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen, of een specialist te raadplegen die dit voor je doet. Ben je van plan zelf de wastafel afvoer aan te sluiten, dan dien je je wel te realiseren dat dit de nodige vakkennis en nauwkeurigheid vereist. Het is dan ook verstandig je eerst in te lezen in de theorie achter het plaatsen van een wastafel afvoer, bijvoorbeeld door enkele stappenplannen door te lezen. Daarnaast is het verstandig deze stappenplannen bij de hand te houden tijdens het installeren van de afvoer, zodat dit niet verkeerd kan gaan.

Wil je liever een specialist raadplegen voor het aansluiten van een afvoer, dan vind je deze gemakkelijk door te zoeken in het telefoonboek of even een online zoekmachine te raadplegen. Door offertes van verschillende specialisten te vergelijken, vind je al snel de beste deal.

Het ontstoppen van een wastafel afvoer
Als de afvoer niet op de juiste manier aangesloten of gebruikt wordt, heb je kans dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Dit kan een lokale ontstopping of een lokale verstopping zijn. Heb je te maken met een totale verstopping, dan kun je beter een loodgieter inschakelen om deze verstopping op te lossen. Heb je slechts te maken met een lokale verstopping, dan kun je dit zelf gemakkelijk verhelpen.

Omdat de sifon in de wastafel afvoer vuil verzamelt, is dit vaak de bron van de lokale verstopping van de wastafel afvoer. Je kunt de sifon gemakkelijk ontstoppen door deze los te halen en het aanwezige vuil te verwijderen. Daarnaast kun je proberen een lang voorwerp door de leiding te halen, om vastzittende resten te verwijderen. Daarna kun je nog gebruik maken van een rubberen ontstopper om alle afvalresten los te maken. Tot slot kun je een mengsel van azijn, soda en kokend water gebruiken om het vuil los te weken, om vervolgens de afvoer door te spoelen met kokend water en de opstopping gemakkelijk te verhelpen.