Afvoer zonder afschot

Afvoer zonder afschot? Een correcte waterafvoer, waarbij u geen last heeft van overstromingen of lekkages; dat is waar u in en rondom uw woning naar op zoek bent. Belangrijk voor een naar behoren functionerende afvoer is dat u rekening houdt met de afschot.

Afschot betekent dat een oppervlakte over een zekere helling beschikt, waardoor de ene kant zich lager bevindt dan de andere kant. Meestal wordt afschot in procenten weergegeven. Een afschot van 1 procent houdt bijvoorbeeld in dat de helling over 100 meter 1 meter afloopt.

Bij de riolering wordt veelal geïndiceerd wat het afschot in cm of mm per meter moet zijn. Bij het aanleggen van riolering is het belangrijk om rekening te houden met het afschot van liggende leidingen, vooral in keukens, om verstoppingen te voorkomen.

Wat is afschot riolering en waarom is het belangrijk?

Afschot riolering is een essentieel onderdeel van een goed functionerende riolering. Het houdt in dat leidingen onder een bepaalde helling worden geïnstalleerd, zodat vloeistoffen door zwaartekracht van een hoger gelegen punt naar een lager gelegen punt stromen. Dit hoogteverschil wordt per meter aangegeven en zorgt ervoor dat afvalwater efficiënt wordt afgevoerd zonder de noodzaak van extra afzuiging of pompen.

Een correcte afschot voorkomt overstromingen en lekkages, en zorgt ervoor dat het afvalwater snel en effectief wordt afgevoerd. Zonder een juist afschot kunnen leidingen verstopt raken, wat leidt tot dure reparaties en ongemakken.

Groot afschot naar riolering

U zou kunnen denken dat hoe schuiner het oppervlakte loopt richting het riool, des te beter dit voor de doorstroming is. Dit is echter niet het geval. Als het afschot te groot is, en de leiding te schuin loopt, betekent dit dat het afvalwater zeer snel wegstroomt. Daarnaast kan een te groot afschot ervoor zorgen dat vet neerslaat in de leidingen, wat verstoppingen kan veroorzaken. In dat geval bestaat er een groot risico dat het water niet de zwaardere onderdelen meeneemt, waardoor dit blijft liggen op het oppervlak.

De niet vloeibare elementen van het afval, bijvoorbeeld ontlasting, blijven hierdoor achter in de riolering. Dit veroorzaakt een grote kans op verstopping van de afvoer.

Afschot te klein naar riolering

Als de helling van de afvoer zeer klein is, oftewel er is sprake van een te klein afschot, stroomt het afvalwater niet snel genoeg weg. Een te klein afschot kan ervoor zorgen dat vuil neerslaat in de leidingen, wat de kans op verstoppingen vergroot. In dat geval blijven de vloeibare elementen van het water in de leidingen aanwezig, en slaat vuil neer in de buizen.

Door het opstapelende vuil en het water slibt de leiding langzaam dicht. Een afvoer zonder afschot, bijvoorbeeld een keukenafvoer die volledig waterpas ligt, zal binnen een paar maanden verstopt raken.

Hoe bepaal je het juiste minimum afschot?

Het bepalen van het juiste minimum afschot is cruciaal voor een goed functionerende riolering. Volgens de NEN 3215 norm moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm en 20 mm per meter liggen. Een minimum afschot van 10 mm per meter wordt vaak aanbevolen omdat het eenvoudig te onthouden is en een goede marge biedt. Voor specifieke toepassingen, zoals keukens, wordt een afschot van 20 mm per meter vaak gehanteerd om te zorgen dat vet en voedselresten effectief worden afgevoerd.

Bij de afvoer van hemelwater is een afschot van ongeveer 5 mm per meter meestal voldoende om overstromingen te voorkomen.

Afvoer met afschot noodzaak

Door het leidingwerk op afschot te bevestigen, waardoor het net niet waterpas is, zorgt u ervoor dat het afvalwater naar een centraal punt wordt gebracht. Bij het afschot van riolering dient u minimaal rekening te houden met 0,5 cm per meter, oftewel 0,5%. Het NEN 3215 vereist dat bij liggende verzamelleidingen van afvalwaterrioleringen een afschot tussen 5 mm en 20 mm per meter wordt gebruikt.

Het gemakkelijkst is om een afschot van 10 mm per meter aan te houden. Dit is eenvoudig te onthouden en zorgt ervoor dat u enige marge heeft ten aanzien van het minimum afschot.

Oplossingen voor een optimale afvoer

Voor een optimale afvoer is het essentieel om een juist afschot te hebben. Een te groot afschot kan ervoor zorgen dat het afvalwater te snel wegstroomt, waardoor zwaardere bestanddelen achterblijven en verstoppingen veroorzaken. Aan de andere kant kan een te klein afschot leiden tot vuil dat neerslaat in de leidingen, wat ook verstoppingen veroorzaakt.

Naast het afschot is het belangrijk om de lengte en het aantal bochten in de leidingen te beperken. Volgens de NTR 3216 norm zijn er specifieke eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld, voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding inclusief toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter, met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan drie bochten van 45°). Door deze richtlijnen te volgen, kunt u verstoppingen voorkomen en zorgen voor een efficiënte afvoer.