Afvoer CV ketel

Afvoer CV ketel aanleggen? Als u gebruik maakt van een CV ketel, beschikt u in de meeste gevallen over over een condens afvoer. Condens heeft te maken met de fase overgang, van een gasvorm naar een vloeistof. Condenseren is het tegenovergestelde van verdampen. Aangezien een HR-ketel functioneert op basis van condensatie, ontstaat er condensvorming. Een HR-ketel produceert per 1 m3 aardgas circa 1 liter condens. Deze condensatie dient te worden afgevoerd naar de riolering.

Condensatie in uw CV ketel

Moderne HR CV-ketels produceren veel condenswater, wat gedurende de verbranding van het aardgas ontstaat. Doordat de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen wordt gehaald, daalt de temperatuur van het gas aanzienlijk. U kunt het vergelijken met het effect van een fluitketel zodra u deze op het gas zet. In de meeste gevallen ziet u minuscule waterdruppels aan de zijkant van de fluitketel. Op deze duur verdwijnt dit zodra de pan warm wordt. Bij een HR-ketel worden de gassen echter continue gekoeld, waardoor er altijd condenswater overblijft. Dit water moet worden afgevoerd naar het riool.

Sifon nodig bij afvoer CV ketel

Om het condens uit de moderne HR-ketel af te voeren naar de riolering, moet u een sifon op de ketel aansluiten. De sifon houdt de rioollucht en ontploffingsgevaar tegen. Uit het riool komen namelijk ook brandbare gassen, waaronder moerasgas (methaan). Dit zou zonder sifon rechtstreeks door middel van de afvoerslang uw CV ketel binnenstromen. Een sifon is echter een zogeheten waterslot, wat ervoor zorgt dat door een vloeistof twee gassen gescheiden blijven. Op die manier beschikt u dus nooit over een open verbinding naar de riolering.

Zuur water

Het condenswater mag u niet zomaar in de regengoot lozen. Doordat bepaalde stoffen uit het aardgas zich namelijk verbinden met het water, beschikt het condenswater over een hoge zuurgraad. Het zure water zou zelfs een zinken regengoot na verloop van tijd volledig kunnen wegvreten. Het condenswater moet u daarom lozen via de riolering. Aangezien het riool een vervelende lucht heeft, zorgt de sifon dat deze lucht niet uw woning binnenstroomt. Vaak worden sifons ook gebruikt voor de wasmachine afvoer.

Verstopte afvoer CV ketel

Het condenswater bevat, naast bepaalde stoffen uit het aardgas, een enorme hoeveelheid kalk. Dit kan ertoe leiden dat de afvoer van de CV ketel verstopt raakt. Het kalk hecht zich aan de binnenkant van de leiding, waardoor er een verstopping ontstaat. Een expert zal ervoor zorgen dat er een nieuwe leiding wordt geplaatst, zodat de afvoer naar behoren functioneert.

Met betrekking tot de afvoer van een CV ketel is het van cruciaal belang om de juiste procedures en voorschriften te volgen. Het correct afvoeren van een CV ketel vereist naleving van geldende richtlijnen en veiligheidsmaatregelen. Dit zorgt voor een veilige en verantwoorde afvoer. Neem daarom altijd de nodige stappen om ervoor te zorgen dat de afvoer van de CV ketel op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Volg de geldende voorschriften nauwkeurig om eventuele risico’s te minimaliseren en een correcte afvoer te waarborgen. Zorg ervoor dat u de geldende richtlijnen en veiligheidsmaatregelen in acht neemt om een correcte en veilige afvoer te garanderen.

Zelf onderhouden van de CV ketel

Onderhoud van uw CV ketel kunt u het beste aan een gecertificeerd bedrijf overlaten. Toch zelf simpele onderhoud uitvoeren? Ga naar Doe-het-zelf onderhoud CV-ketel voor stapsgewijs informatie. Download of zoek de handleiding van de cv ketel voor gedetailleerde instructies en richtlijnen. Regelmatig onderhoud van uw CV ketel zorgt voor een goede werking en een langere levensduur van onderdelen. Het is van belang om regelmatig onderhoud uit te voeren om de optimale werking van uw CV ketel te waarborgen en eventuele storingen te voorkomen.