Afvoer aanleggen

Afvoer aanleggen? Daar waar u graag een wateraansluiting wilt hebben, dient u in de meeste situaties ook over een waterafvoer te beschikken. Wellicht is dit niet nodig bij buitenkranen, maar in uw woning doorgaan wel. Denk bijvoorbeeld aan de gootsteen of het doucheputje. Heeft u nog geen nieuwe afvoer bij uw toilet, vaatwasser, keuken of in de garage? Dan is het nodig dat u een afvoer laat aanleggen. Een enkele doe-het-zelver zal dit nog zelf kunnen doen, maar voor de meeste consumenten is dit een klus die zij overlaten aan vakmensen. De pvc afvoeren in ons huis komen over het algemeen uit op de hoofdriolering. Het is essentieel dat dit nauwkeurig wordt gedaan, zodat er geen nare geuren in uw woning ontstaan.

Hoe leg ik een afvoer aan?

Allereerst is bij een afvoer aanleggen van belang dat u weet welke diameter u nodig heeft voor de nieuwe afvoerpijp. De gemiddelde maat voor de afvoer van een wasmachine of wastafel is 40 of 50 mm. De rioolafvoer is 110 mm en is meestal voor het overgrote deel in de kruipruimte van de woning geplaatst. Iedere afvoer moet zich op afschot bevinden en moet ontlucht worden met een ontluchtingspijp richting het dak. Dit is noodzakelijk voor de goede doorstroming naar het riool. Goede doorluchting zorgt ook voor het verminderen van nare geurtjes. De afvoerbuis zaagt u eenvoudig met de hand. Vervolgens schuift u de onderdelen met lijm in elkaar, te zamen met de mof, bochten of een y en t stuk. Verreweg de meeste afvoeren worden gelegd naar de keuken of badkamer. Dit zijn de meest voorkomende afvoeren:

  • Keuken: wasbak, vaatwasser, wasmachine, droger
  • Badkamer: wastafel, douchebak, bad, toilet
  • Tuin: terras afvoer, hemelwaterafvoer

Stappenplan zelf afvoer aanleggen

Hier volgt een stappenplan voor het zelf aanleggen van een afvoer. Waar moet u beginnen als u zelf een afvoer wilt aanleggen? Allereerst is de diameter dus van belang. Bij een toilet 110 mm, voor een wasmachine 40 mm en bij regenwater 70 mm. Let vervolgens op de volgende punten:

  • Monteer de sifon, zodat u weet op welke plaats de afvoer moet komen
  • Zorg dat u de lengte van de afvoerbuis opmeet en zaag deze af met een ijzerzaag
  • Verbind de twee lengtes met een T stuk, Y stuk, mof of bochten
  • Schuur de uiteindes af
  • Lijm alle gedeeltes met sterke lijm voor PVC aan elkaar vast
  • Monteer de afvoerbuis aan de sifon
  • Zorg dat de afvoerbuis correct gemonteerd is aan het plafond of de muur met beugels

Het aanleggen van een afvoer is een essentieel onderdeel van het bouwproces. Het zorgt voor een correcte afvoer van water, afvalstoffen en andere vloeistoffen. Bij het aanleggen van een afvoer dient er rekening gehouden te worden met de juiste helling, materialen en aansluitingen. Een professionele aanpak is vereist om ervoor te zorgen dat de afvoer efficiënt en duurzaam functioneert. Voor een succesvolle realisatie van een afvoer aanleggen, is het raadzaam om een ervaren specialist in te schakelen die op de hoogte is van de nieuwste bouwvoorschriften en technieken.