Drainage

Drainage aanleggen? Een goed drainage systeem is essentieel in Nederland, waar u vaak te maken hebt met een natte tot zeer natte bodem. Aan de ene kant heeft dit te maken met de lage ligging van Nederland, aan de andere kant zorgt structuurbederf voor een extra vochtige bodem. Vooral als de bodem zwaar is belast met bouwmaterialen en machines, vindt er veel structuurbederf plaats.

Drainage zorgt ervoor dat het bodemleven en de structuur van de bodem weer herstelt. Dit verbetert de ontwatering aanzienlijk.

Drainage is een systeem dat speciaal is ontworpen voor de afwatering van overtollig water en regenwater in uw tuin of landbouwgrond.

Wat is drainage?

Definitie en werking

Drainage is een systeem dat speciaal is ontworpen voor de afwatering van overtollig regenwater in uw tuin of landbouwgrond. Het voorkomt dat er langdurig diepe plassen blijven staan, die schade kunnen veroorzaken aan uw planten, gewassen of gras.

De kern van een goed drainagesysteem zijn de drainagebuizen, die kleine gaatjes bevatten waardoor het water kan wegzakken. Dit verzamelde grondwater wordt vervolgens via een eindbuis afgevoerd naar een sloot of een andere geschikte afvoerlocatie. Zo zorgt drainage ervoor dat uw tuin of akker droog en gezond blijft, zelfs na zware regenval.

Soorten drainage

Er zijn verschillende soorten drainage om een teveel aan grondwater effectief af te voeren. Ringdrainage wordt rondom uw huis aangelegd om te voorkomen dat water van buiten de kruipruimte of kelder bereikt. Dit is vooral nuttig in gebieden met een hoge grondwaterstand.

Oppervlaktedrainage is een uitstekende oplossing om regenwater in de tuin of op de akker te verzamelen en af te voeren. Wanneer de drainagebuizen afzonderlijk worden aangesloten op een afvoer, spreken we van meervoudige oppervlaktedrainage. Hierbij kunt u kiezen uit een enkelvoudig, samengesteld of visgraat systeem, afhankelijk van de specifieke behoeften van uw terrein.

Vormen van verschillende soorten drainage

Bij het aanbrengen van drainage in de tuin zijn er twee vormen te onderscheiden, waarbij drainage hulpstukken essentieel zijn voor een goede verbinding en waterdoorvoer:

  • Het aanbrengen van drainage aan het oppervlak in de tuin, veelal op zo’n 60 tot 70 centimeter diep. Vooral op plekken in de tuin waar het extreem nat is, helpt drainage de grond te verbeteren. Oppervlaktedrainage zorgt dat de bodem zuurstofrijker wordt en minder koud, waardoor de groei van planten mogelijk wordt.
  • Het aanbrengen van een ringdrainage rondom uw huis kan ook gecombineerd worden met verticale drainage om de efficiëntie van de waterafvoer te verbeteren. Deze vorm van drainage wordt met name gehanteerd om de kruipruimte onder huizen en de naastgelegen grond te ontwateren.

Drainage aanleggen in de tuin

Met het volgende stappenplan legt u een drainageslang met omhulsel in de tuin aan om overtollige water effectief af te voeren:

  • Allereerst gebruikt u een drainagebuis van minimaal 50 mm dik met een kokos omhulsel. Dit omhulsel creëert een soort spons effect, waardoor het water eenvoudiger in de bruis stroomt.
  • Maak het oppervlak vrij van planten, tegels en andere obstakels. Vervolgens creëert u een sleuf van minstens 60 centimeter diep. De sleef is daarbij meestal zo’n 20 centimeter breed. U kunt dit het beste met de hand graven.
  • Maak de sleufbodem waterpas, of zorg voor een lichte afschot richting de afvoer. Breng vervolgens een laag van drie centimeter aan grofkorrelig scherp zand, schelpen of grind aan. Daarop legt u de drainagebuis door uw tuin. Zorg dat het einde goed dicht zit met een eindstop of sterke tape. Het andere uiteinde laat u voeren naar een naastliggende sloot, op de hemelwater riolering of midden onder een vlonder in het zand.
  • De sleuf vult u vervolgens aan met grofkorrelig scherpt zand, schelpen of grind. De bovenste 20 centimeter kunt u met straatzand of gewone tuinaarde vullen. Zorg er wel voor dat er geen extreme verhogingen bovenop de drainage worden geplaatst, zodat het water de sleuf gemakkelijk kan bereiken.

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de grootte van het terrein en de specifieke situatie, maar met een goed plan kunt u zelf een effectief drainagesysteem aanleggen.

Stappenplan voor aanleggen

Een drainage aanleggen is met een goede voorbereiding uitstekend zelf te doen. Begin met het kiezen van de juiste grootte van de drainagebuis en bepaal de diepte waarop de buis komt te liggen. Zorg ervoor dat de afstand tussen de buizen voldoende is om een efficiënte afvoer te garanderen. Denk ook aan de afwerking: leg grind rondom de afvoerbuis en plaats daarbovenop tuintegels of ander geschikt materiaal. Er zijn genoeg factoren om rekening mee te houden, maar met een goed plan kunt u zelf een effectief drainagesysteem aanleggen.

Wat hebt u nodig voor drainage?

Voor een effectief drainagesysteem zijn drainagebuizen en verbindingsstukken nodig. De drainagebuizen worden meestal geplaatst met een tussenafstand van ongeveer 3 tot 5 meter. Rondom de buizen dient grof drainagezand te worden aangebracht om een goede waterafvoer te bevorderen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid grondwater en de aard van de bodem, zoals zware kleigrond. Een goed drainagesysteem is essentieel voor een efficiënte afvoer van overtollig regenwater. Zorg ervoor dat u alle benodigde materialen en hulpmiddelen bij de hand heeft, zodat u direct aan de slag kunt met het aanleggen van uw drainagesysteem.