Afvoer stinkt

Afvoer stinkt? Heeft u last van een stinkende afvoer in uw woning? Helaas komt dit frequent voor in huishoudens, met name in de zomer. Vaak is er niet één directe boosdoener aan te wijzen. Als u last heeft van een afvoer die stinkt, kan dit namelijk door uiteenlopende oorzaken komen, zoals verstoppingen. Het is essentieel om een verstopping serieus te nemen. De klachten kunnen anders immers alleen maar verergeren, waardoor het lastiger wordt om het probleem op te lossen.

Verschillende vormen van verstopping

Er kunnen een uiteenlopende selectie aan verstoppingen in en rondom het huis ontstaan. Naast een verstopping van de afvoer in de gootsteen, kan op onverwachte plekken een obstructie voorkomen, waardoor u last krijgt van een stinkende afvoer. Heeft u bijvoorbeeld een putje in uw tuin, dan is er een grote kans dat deze in de zomer verstopt raakt. U besproeit de planten namelijk vaak met de tuinslang of de kinderen spelen met water. Het water stroomt, met het onderweg meegenomen vuil, richting het putje, waardoor het putje veel meer moet afvoeren dan gewoonlijk. Dit kan het begin zijn van een verstopping, wat een ruikende afvoer oplevert. Zorg daarom dat u alle putjes regelmatig schoonmaakt. Lukt dat niet zelf? Dan is het een goed idee om een vakman voor deze klussen in te schakelen.

Verstopping in uw woning

Ook binnenshuis ontstaan er gemakkelijk verstoppingen in de afvoer. Een voorbeeld is het afvoerputje van de douche of het bad. Verder komen in de wc en de keuken ook regelmatig verstoppingen voor. De oorzaak heeft altijd te maken met afval in de afvoer die blijft steken. Deze verstopping kan leiden tot een behoorlijke stank in de afvoer. Dit kunt u zoveel mogelijk vermijden door een zeefje te plaatsen boven de afvoer, waardoor er geen afval in valt. Ook is het verstandig om zo min mogelijk vetten door te spoelen.

Stinkende afvoer en soda

Een veelgebruikte methode om een beginnende verstopping op te lossen, is het gebruik van soda. Het grote voordeel van deze oplossing, is dat vrijwel iedereen soda in huis heeft. Soda werkt ideaal tegen vetten, waardoor de afvoer meteen wordt gereinigd. Daarnaast weekt de soda het vuil en vet los. Meng het soda met water en spoel is door de gootsteen. Vervolgens laat u dit enige tijd intrekken. Daarna kunt u in de meeste gevallen weer normaal gebruik maken van uw gootsteen. Doordat soda goed schoonmaakt, heeft u ook geen last meer van de stank in uw afvoer. Het reinigt namelijk alle vuiligheden die nare luchtjes veroorzaken.