Afvoer wasmachine

Afvoer wasmachine aanleggen? Voor de perfecte werking van uw wasmachine is de afvoer van essentieel belang. De wasmachine moet immers zijn afvalwater goed kwijt kunnen en niet overlopen. De afvoerslang dient dan ook correct te worden geïnstalleerd en worden aangesloten aan de pvc afvoerbuis. Ondanks dat de wasmachine over een pomp beschikt, is het niet mogelijk om enorme hoeveelheden afvoerwater omhoog te brengen. Het water zal vervolgens in de machine blijven staan, waardoor het water in uw wasmachine blijft staan. De wasmachine staat meestal op de grond, wat betekent dat het water in ieder geval een klein gedeelte omhoog moet. Het is dus zaak om de machine op de ideale hoogte te plaatsen om waterschade te voorkomen.

Afvoer wasmachine verplaatsen of aanleggen?

Ten eerste is bij het plaatsen van de afvoer van de wasmachine van belang dat deze op afschot loopt. Op die manier zorgt u ervoor dat het water perfect kan weglopen naar de afvoer. Daarnaast moet de afvoer altijd beschikken over een ontluchting, aangezien het water anders stilstaat. Dit levert nare luchtjes op uit het riool. De afvoer kan zowel op de badkamer, wc, douche of gootsteen worden geïnstalleerd. De diameter van de pvc buis kan variëren. De afvoer van de gootsteen en wasmachine beschikt bijvoorbeeld over een pvc buis van 40 tot 50 mm, terwijl de wc afvoer over een diameter van 110 mm beschikt. Zorg bij de aansluiting dus dat u de juiste maat selecteert.

Zelf afvoer wasmachine aanleggen

Met het volgende stappenplan creëert u zelf een nette afvoer voor het afvalwater van de wasmachine:

  • Bepaal ten eerste waar de afvoer precies moet komen. Gaat het om een ruimte in de badkamer of keuken? Installeer alvast de sifon
  • Zaag de afvoerbuizen op de juiste maat met een ijzerzaag
  • Verbindt de twee lengtes met een mof, Y stuk, T stuk of bochten
  • Schuur de buizen en lijm alle onderdelen met pvc lijm aan elkaar vast
  • Installeer de afvoerbuis aan het sifon
  • Zorg dat de buis correct geïnstalleerd is aan het plafond of de muur, eventueel met beugels

Controleer de afvoer van de wasmachine

Zodra u klaar bent met de klus, is het belangrijk dat u controleert of het water goed weg kan lopen uit de wasmachine. Zorg daarom dat het water goed kan weglopen op afschot. Bovendien is het belangrijk dat de afvoer perfect is ontlucht. Hoort u geen geluiden in de andere afvoerputjes als de wasmachine draait? Dan werkt de afvoer van de wasmachine uitstekend.