Afvoerputten

Afvoerputten zorgen ervoor afvalstoffen niet op de grond blijven liggen, maar gemakkelijk weggevoerd kunnen worden door middel van een ondergronds afvoersysteem. Bij afvalstoffen die door middel van afvalputten worden weggevoerd kun je denken aan regenwater, maar bijvoorbeeld ook aan industriële afvalstoffen die vrijkomen in het productieproces van een bepaald product. Door afvalstoffen direct af te voeren door middel van afvalputten, oogt de vloer niet alleen schoner en netter maar vergroot het tevens de veiligheid in een ruimte. Regenwater dat niet afgevoerd wordt, kan namelijk gladde vloeren veroorzaken en het risico op valpartijen vergroten, waarbij chemische of industriële afvalstoffen zelfs nog meer ongemakken kunnen veroorzaken.

Verschillende soorten afvoerputten
Er zijn verschillende soorten afvoerputten, die allemaal een ander doel dienen. Voor je een afvoerpunt aanschaft, dien je dan ook eerst concreet te bepalen in welke situatie deze afvoerput gebruikt gaat worden en met welk doel. Ben je op zoek naar een simpele afvoerput om overtollig regenwater af te voeren, dan hoef je geen ingewikkeld systeem aan te schaffen. Ben je echter op zoek naar een geavanceerd soort afvoerput om chemische afvalstoffen in fabriekshallen af te voeren, dan heb je niet genoeg aan een simpele afvoerput voor regenwater.

Zo kun je bij het aanschaffen van afvoerputten kiezen voor onder andere:

  • Design afvoerputten, bijvoorbeeld voor in sanitaire ruimtes als de badkamer of de douche.
  • Balkon afvoerputten, om regenwater en andere afvalstoffen gemakkelijk af te voeren van het balkon.
  • Vlak dak-, dakterras en/of parking afvoerputten, voornamelijk om regenwater op een eenvoudige en effectieve wijze af te voeren van jouw vlakke dak, dakterras of parking.
  • Vloerafvoerputten voor in de garage of kelder: al is de garage of kelder een overdekte ruimte, het kan altijd voorkomen dat ook hier sprake is van wateroverlast. Om dit wateroverlast te beperken en water of andere afvalstoffen gemakkelijk af te voeren, kun je vloerafvoerputten in de garage of kelder installeren.
  • Industriële afvoerputten: in fabriekshallen wordt regelmatig gewerkt met chemische stoffen om het productieproces van een bepaald product te ondersteunen. Deze chemische stoffen brengen vaak ook bepaalde afvalstoffen met zich mee, die afgevoerd moeten worden. Industriële afvoerputten worden ontwikkeld en geproduceerd om chemische afvalstoffen af te voeren en onschadelijk te maken, voor een veilige omgeving voor fabriekswerkers.
  • Brandveilige afvoerputten: brandveilige afvoerputten worden vaak gebruikt in industriële panden, om brandbare (afval)stoffen af te voeren en een veilige omgeving te creëren voor werknemers in deze industriële panden.

Materiaal van een afvoerput
Afvoerputten kunnen gemaakt worden van verschillende soorten materialen. Zo kun je bij het aanschaffen van een afvoerput kiezen voor een afvoerput van gietijzer of een afvoerput van roestvrij staan. Afvoerputten van gietijzer zijn over het algemeen voordeliger, maar gaan ook minder lang mee dan afvoerputten van roestvrij staal. Voornamelijk als een afvoerput regelmatig te maken krijgt met chemische afvalstoffen, is een afvoerput van roestvrij staan een aanrader.