Afvoer regenpijp

Afvoer regenpijp aanleggen? Is de afvoer van uw regenpijp verstopt? Een verstopping in uw hemelwaterafvoer is in de meeste gevallen het gevolg van achterstallig onderhoud. Met name na veel wind en regen is het essentieel dat u de dakgoten, regenpijpen en andere elementen van de hemelwaterafvoer op tijd reinigt. Een verstopte regenpijp kan immers houtrot en schimmel in de hand werken. Daarnaast zorgt opgehoopt vuil in uw hemelwaterafvoer ervoor dat het dak sneller slijt.

Verstopte afvoer regenpijp schoonmaken

Allereerst is het belangrijk om te melden dat zelf de regenpijp schoonmaken gevaarlijk kan zijn, vooral op een hoog dak. Een specialist kan uw dakgoot en regenpijp in veel gevallen eenvoudig voor u schoonmaken. Als u echter van plan bent om het zelf te doen, zijn er twee delen waar u rekening mee moet houden: de dakgoot en de regenpijp.

Stappenplan afvoer regenpijp

  • Verzamel deze materialen: werkhandschoenen, borstel, schepje, emmer, tuinslang en ladder
  • Klim naar de dakgoot om deze als eerste schoon te maken
  • Verwijder al het vuil uit de dakgoot. Gaat het om droge bladeren? Deze veegt u weg met een borstel.
  • Heeft u te maken met zand of grind? In veel gevallen kunt u dit uit de dakgoot borstelen. Anders spoelt u het geheel schoon met water van de tuinslang.
  • Na afloop van het reinigen van de dakgoot, bekijkt u of het water op de juiste manier van de dakgoot in de regenpijp stroomt
  • Ziet u een verstopping in de regenpijp? Haal deze los en verwijder de blokkade. Dit kunt u doen door met een stuk ijzerdraad de blokkade door te prikken of het uit de pijp weg te halen. Gebruik geen ontstoppingsveer, aangezien dit de regenpijp kan beschadigen. Ook zijn chemische stoffen zeer slecht voor het milieu
  • Plaats de regenpijp op de juiste plek en giet water door de pijp om te checken of de blokkade is opgeheven

Afvoer regenpijp door een vakman

Loopt de hemelwaterafvoer tenslotte nog steeds niet door? Of is zelf naar het dak klimmen wellicht niet de beste optie, omdat u slecht ter been bent of bang bent voor letsel? In dat geval kunt u het beste een vakman inhuren. Binnen 24 uur zorgt een professional dat uw hemelwaterafvoer volledig ontstopt is.